Grote Koppel 11
Bron: De Maand van Hemus, oktober 2003 - auteur: Leonie Walta

Langs de Eem staat op het moment een aantal panden te koop. Daarvan n in Amersfoort: op de Grote Koppel 11, in het rijtje huizen vlak voor de spoorbrug als je richting stad roeit. Op een zonnige vrijdagmorgen ontmoet ik de huidige eigenaar Gerrit Veenendaal die mij een rondleiding geeft en enthousiast vertelt over het renoveren van dit pand.

Grote Koppel 11
uitzicht op de Koppelpoort

Grt!
Het pand bestaat eigenlijk uit twee delen: het woonhuis met garage eronder (zoals je dat van de voorkant ziet) en daarachter een ruime loodsruimte die er bij is gebouwd toen vader Veenendaal het pand kocht en er een garage/autospuiterij begon. Het geheel is vele malen groter dan op het eerste gezicht lijkt als je vanaf de kade kijkt (ong. 320 m2). Toen ik de garage en het woonhuis had bekeken en al redelijk onder de indruk was van de ruimte zei Gerrit glunderend dat ik "nog maar een kwart had gezien". En dat klopte. De werkruimte op de begane grond is ruim en geeft mogelijkheden voor een kantoor of een praktijk aan huis. Het dak van deze werkruimte is weer het dakterras bij de woonkamer op de 1e verdieping. En als de werkruimte ruim is, dan is het dakterras dat dus inderdaad ook! De 2e verdieping is net zo groot als de 1e en kan door de toekomstige bewoner vrij worden ingedeeld: een kamertje of 2, 3 en een badkamer zouden hier mogelijk zijn. Aansluitend op de werkruimte op de begane grond staat de loods, met toegang van binnenuit en vanaf de straat aan de achterzijde, waar zo'n zes auto's in zouden kunnen staan.

Renovatie in eigen beheer
Gerrit renoveert dit pand in eigen beheer, om het daarna te verkopen. Met ondersteuning van een timmerman heeft hij veel ideen ingebracht voor de renovatie waarin oude en nieuwe dingen op een aangename manier zijn gecombineerd: als extra trap in het huis is bijvoorbeeld een oud exemplaar gebruikt waardoor de sfeer behouden blijft, anderzijds is er een nieuwe CV-ketel en is door het hele huis nieuwe bedrading gelegd voor elektriciteit, telefoon, CAI en beveiliging. Sommige onderdelen werkt hij volledig af, zoals de toiletten en de mooie plavuizenvloer op de begane grond, maar de indeling van het huis en de plaatsing van de keuken en de badkamer wordt geheel aan de nieuwe koper overgelaten. Met subsidie is het pand door de gemeente geheel gesoleerd volgens de normen uit de Wet Geluidhinder. En dat is te merken, want ik zie treinen langskomen maar ik hoor ze nauwelijks.

- Sinds wanneer is het pand eigenlijk in de familie?
We zijn hier in 1961 komen wonen, mijn ouders, mijn zus en ik. Tot 1974 hebben we hier gewoond en toen zijn we naar Hoogland verhuisd. Na die tijd hebben we het pand verhuurd aan kamerbewoners. De onderverdieping is een tijd opslagruimte geweest, maar de laatste tien jaar heeft er een bedrijfje dat oldtimers restaureert gezeten.

- Toen jullie hier nog woonden, was er toen veel bedrijvigheid op de Eem?
Nou en of, het was hier erg druk met binnenvaartschepen. Die vervoerden voornamelijk graan voor de COVA en pakhuis d'Eersteling, hier op de hoek bij de spoorbrug. Soms lagen de schepen hier wel drie rijen dik langs de kade. Dat is nu allemaal anders, maar de drukte komt straks weer terug in de vorm van recreatievaart. Hier voorlangs de kade is een passantenhaven gepland.

de Grote Koppel rond 1900

- Waarom wil je het huis verkopen nadat het jarenlang is verhuurd?
Dat is een heel lang en ook wel vervelend verhaal. Ik zal het proberen samen te vatten. Het komt er op neer dat de Gemeente een aantal jaren geleden het huis van mijn vader wilde kopen omdat zij iets met het gebied wilden. Zij boden echter een te lage prijs en mijn vader ging hier niet op in. Hij verkocht het aan zijn kinderen. Daarna is er door de Gemeente een heel stuk van de grond achter het huis onteigend, wat, naar nu blijkt, slechts gebruikt gaat worden als tuintje, tuinhuisje en carport voor een nieuwbouwwoning, dat voelt toch nogal pesterig. Een verkoop van het pand in 2000 sprong af vanwege het gemeentelijk voorkeursrecht. Omdat mijn zus niet wilde investeren in een renovatie van het pand heb ik haar begin 2002 uitgekocht en ben ik in maart van dat jaar gestart met de renovatie. Begin 2003 werd het pand door twee bouwinspecteurs van de gemeente bezocht en brachten zij het advies uit dat het gemeentelijk voorkeursrecht kon vervallen omdat de renovatie grondig en professioneel werd uitgevoerd. Ik ben nu vrij het pand aan iedereen te verkopen.

- Je wacht nog met renovatie van de loods achter het huis, wat is hier de reden van?
Ik wil de koper de kans geven om zelf ook nog te bepalen wat hij met de loods wil doen. Hij staat los van het huis dus kan worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. Maar indien het bod op het huis voldoende is dan wil ik ook de loods nog renoveren. Overigens heb ik een aanvraag lopen voor een bouwvergunning (via een Artikel 19 procedure, waardoor er ruim de tijd is) voor de bouw van een pand met vier lagen (inhoud 1500 m3) op de plaats waar de loods nu staat. De Gemeente wil hieraan haar medewerking verlenen en ook welstand is al akkoord met het plan, dus de koper heeft de mogelijkheid om dit plan over te nemen.

- Heeft het pand nog een bepaalde bestemming?
Ja, het is bestemd voor kantoren en bedrijfsdoeleinden waarbij op de hogere verdiepingen gewoond kan worden. Het mag dus geheel maar ook gedeeltelijk als kantoor worden gebruikt. Deze bestemming is echter vrij gedateerd dus wellicht is het mogelijk een beroep op de Gemeente te doen om het pand geheel als woonhuis te laten herbestemmen.

- Aan wat voor kopers denk je zelf?
Ik zou het erg leuk vinden als hier iemand kwam wonen die een band heeft met de watersport. In de garage beneden zouden wel drie skiffs of tweetjes boven elkaar kunnen liggen, dus misschien is het wat voor een Hemus-roeier. Je loopt zo naar het vlotje hier bij de spoorbrug om je boot in het water te leggen. En wat andere watersporten betreft, ik heb voor dit huis ook een aanvraag lopen voor een ligplaats voor een bootje in de haven die hier wordt aangelegd. Ik zou het minder vinden als hier een of andere pizza-keten in zou gaan zitten.