De gouden tijden in de beton zijn voorbij
Cirkel Betonmortelfabriek

Bron: De Maand van Hemus, april 2004 - auteurs: Ilja van Buitenen en Jos Wassink

Aan de insteekhaven, vlak voor de hoge brug aan de linkerkant vanaf Hemus, torent de silo boven de bergen zand uit. Op de gevel de naam Cirkel. Geen idee wat voor bedrijf dit is, dus belde de redactie met de bedrijfsleiding. In casu: de heer Steintjes, bedrijfsleider van een bedrijf dat de economische teruggang aan den lijve ondervindt.

Cirkel zat oorspronkelijk tegenover waar nu Hemus gevestigd is. In 1974 verhuisde het bedrijf naar de huidige lokatie. Het bedrijf 'doet' in betonmortel, dat dagelijks wordt aangemaakt van onder andere zand en grind dat met grote transportschepen over de Eem wordt aangevoerd. Het bedrijf levert betonmortel aan bouwplaatsen in regio Amersfoort en de Flevopolder. Daarnaast verkoopt het ook diverse soorten zand en grind. Bedrijfsleider Reintjes benadrukt dat er zoveel mogelijk gerecycled wordt: het overgebleven beton in de wagens wordt uitgespoeld zodat zand en grind hergebruikt kunnen worden, evenals het water dat later voor aanmaak van mortel wordt ingezet. Zelfs uitgehard beton wordt verpulverd en daarna teruggevoerd als grondstof in de produktiekringloop. Of de bedrijfsnaam Cirkel op dit idee van kringloop gebaseerd is, is ons helaas niet duidelijk geworden. Bovendien maakt Cirkel sinds vorig jaar deel uit van de grote betonmortelholding Basal, die maar liefst 45 vestigingen door heel Nederland onder zich heeft.

De gouden tijden in de beton zijn voorbij, ervaart bedrijfsleider Reintjes. Kwam er vroeger elke dag een schip met grondstoffen de Eem op, nu zijn dat drie tot vijf schepen per week. De afname per dag varieert van 50 tot 300 kubieke meter, zodat het bedrijf niet meer op volle capaciteit kan draaien. Het is een gevolg van teruggang in de bouw, concludeert Reintjes. Bovendien hebben andere betonmortelbedrijven met dezelfde teruggang te maken, waarop gereageerd wordt door het verzorgingsgebied uit te breiden, zodat de spoeling regionaal nog dunner wordt.

Dus als je moet uitwijken voor een drijvende zandreus, denk dan ook eens aan bedrijfsleider Reintjes en zijn opluchting dat Cirkel Basal een flinke partij beton aan kan maken.